Sunday, February 6

kasott kasott kasott

kasott.itu lah name dea,,tp mungking same dgn entry dia,,haha,,alamdulillah,,first gaji akuh dapat g merasa duit sendiri,,ya allah,,susah tauk nak cari duit,,sampai stu tahap,aku kena kerja hampir 16 jam,,masok pukol 4,,kaw bayangkan sampai pukol brape akuh mengadap kedai tu.kalu kena hantar barang pegi kluang lagi la penat,,dah lah ade satu hotel tu cerewet giler,,geram akuh,,abes satu jam kat hotel tu jek,,ketok tokei dia baru tau,,haha,,skarang baru akuh tau sakit perit bile kite semakin dewasa,,makan minum kene cari,,tempat tinggal kene adebesyukur la jugak mase kerja sambilan ni mak ayah akuh ada,,dekat la tu dengan kedai tu,,haha..
entahh lah,,aku kadang2 tetacingla pulak,,nak dengar crite kenape akuh nak tetacing,,??
haha,,mari ye anak2,,haha,,
takde lah,,bile cukup bulan,its gaji time,,kn kn kn,,haha,so,,aku pon dapat laa gaji,,akaun takde,,so bos kasi cek yang bernilai RM ***.**,,haha,,alhamdulillah,,lepas laa ugak duit nak kasi mak ayah,,sempat jugak beli kasot baru,,haha,,amacam,aoh tak crite dgn tajokk dea??haha,,jaoh giler kan??tapi ape boleh buat,,nih blog akuh,suke akuh lahh,,haha!!!
oke,,berbalik pd crite td,,ade abg tuh,,dia driver,,baru masok,,dekat due minggu jugak laaa dea kerja as a driver,,haha,,akuh penah naik lori dgn dea,haha,,india,,akuh bab2 lae akuh ta ksan sgt laa,,tp bila dea mintak gaji kat bos tapi bos tanak bagi,,pastuh kena marah lagi,,aku kadang2 terpikir,,macam mane kalu aku jadi macam tuh,,kesian giler,,ea nak balik kampong tapi takde duet,,akuh kalu ade 300 kat wallet,,dah lame akuh suruh dea pakai dulu,,kesian,,dea keluar dr kedai tp tak dapat gaji,,,yg bos pon satu,,daa cukup bulan bayar ela,,tak payah lah nak tahan gaji orang,,,even dia baru sehari kerja or bertahun kerja,,gaji tetap kena bayar hujung bulan,,kamo bos,,kate bos,,takkan tuh pon tak boleh nak pikir,,akuh takot abg tuh naik minyak,,habis dia parang pekerja lain,,
oke,,next story
kalu nak tau kn,,kedai akuh dulu ade budak dr permai kerja kat situ auw,,haha,kelakar,,aku ta rase takot langsong dengan dia,,haha,kelakar lagi ade laa,haha,tapi kesian,,pasal duit memang boleh ubah nasib seseorang kan,,budak dr permai tu kena hantar balik sebab dia serang pekerja lain,,heish,,macam2,,pelik akuh,,
oke,next story morry,haha
ade satu pekerja baru,,mase akuh masok hari tu,,kire hari kedua budak tu kerja kat situ la kan,,haha,,aku rase dia tu tak tahan kutt kerja kat tepat akuh tu,,,terus mintak berhenti,,haha,,tp pada akuh dia tu pemalas,,baru buat kerja siketdaa penat,,bosan aku dengan pekerja macam tu,,nak kerja buat are nak kera,,nih macam hape jek,,kerja susaa siket terus tak nak kerja lagi,,nak buat anak pon satu kerja susah tauk,,kerja kat tempat akuh tuh pon kire kerja yg senang laa,,,haddoi,,tp akuh best,,,masok pukol 4 ptg,,balik paling awal 2 pg,,,paling lambat yang pernah akuh kerjasampai daa nak kedai tutup tapi bukak balik,,macam mane tu??hahaha!!!pandai2 korang laa nak paham kan macam mane,,haha,,wehh,,dah laa,,akuh chow dulu


akhir kata
biar apa orang nak kata tentang apa jenis kerja kita sekalipun,,tapijangan pernah segan atau malu untuk melakukannnya..kerana yang memalukan kita itulah yang paling banyak mengajar kite erti kehidupan,,kalau belajar itu susah,,bekerja lagi susah,,jangan terlalu mendidik diri kite untuk alah pada kesusahan,,kerana kesusahan itu datang dengan seribu kebaikan jua kelebihan,,jangan malu untuk mencuba..tapi berani lah untuk kate ye,,kerana keberanian bukan terletak pada senjata,,tapi keberanian terbina dari kate hati yang membina semangat kita,,akhir sekali,,belaar berdikari,,kerana sedikit sebanyak ianya mendidik kite dalam meneruskan kelangsungan kehidupan seharian kita..sayangi masa depan anda,,jangan bazir kan tiap titik saat yang berlalu.

No comments: